Sitruunalumilyhtyjä (2008)

sitruunat_kansi_netti

Isoympyräkatu, a collection of aphorisms
Year: 2008
Publisher: ntamo
http://www.ntamo.blogspot.fi/2008/02/tiina-lehikoinen-sitruunalumilyhtyj.html
ISBN 978-952-215-036-3
Cover: Tommi Musturi

Vuoden aforismikirja 2008 -raadin palkintoperustelut:

”Tiina Lehikoisen aforismikokoelma Sitruunalumilyhtyjä liikkuu kielen ja mielen rajamaastossa etsiessään aforistisen ilmaisun rajoja niin muodon kuin sisällön tasolla. Kirja teksti on sekä lyyristä että älyyn vetoavaa, se haastaa lukijan vuoropuheluun ja lukukertojen myötä täydentyvään lukukokemukseen. Teoksen teemoja ovat muun muassa totuuden suhteellisuus ja muut tieto-opilliset kysymykset, näkökulma on vahvasti feministinen. Sitruunalumilyhdyissä yksittäiset aforismit laajentuvat aforistisiksi sarjoiksi, joista muodostuu jäsentynyt ja johdonmukainen kokonaisuus. Tekstin ajoittainen fragmentaarisuus ja taitollinen väljyys tuovat ilmaisuun ilmavuutta ja antavat tilaa lukijalle. Sitruunalumilyhtyjä on omaperäinen ja merkittävä puheenvuoro aforismin uudistamiseksi ja lajityypin kehittämiseksi.”

“Jos aforismi on äärimmäisen epäkaupallinen kirjallisuudenlaji, mitä on teos, joka horjuttaa aforismin rajoja? Tiina Lehikoisen feministinen esikoisteos Sitruunalumilyhtyjä ei ole helppo tapaus, mutta kiinnostava joka tapauksessa. Yliopisto-opinnot humanistisessa tiedekunnassa ovat hyödyksi tätä teosta lukiessa, mutta toisaalta kielen ja mielen rajamaastossa liikkuva teksti vaatii myös rentoa aivot narikkaan -asennetta. Avoimin mielin säkeet kuten “Jäsentyvät jäsenet, käsitteiksi kyynärät: / ta- va- taan lu- ku- ti- kuin kuu- ta- mot.” tuntuvat aivan mielekkäältä tavalta hahmottaa käsitteiden pakkopaitaan puettua todellisuuttamme.”
– Tuomo Karhu, Turun Sanomat

“Kullekin sivulle ladotut aforismisarjat ja niiden muodostamat osastot ovat mobile- tai installaatiomaisia kokonaisuuksia”
– Pauliina Haasjoki, Nuori Voima

“Sitruunalumilyhtyjen aforismit eivät toimi tällä (= perinteisen aforistiikan) tavalla. Merkityksen ei tarvitse olla yksi, ei liion subjektiivinen tai kollektiivinen. Mutta merkityksen hajakeskitystä vielä suurempi ero perinteiseen aforismiin on retorinen. Lehikoisen sanat eivät vetoa, ne eivät osoittele tulkintoihin ja totuuksiin säännönmukaisesti ja samalla ne kirjautuvat lajiin jota ne eivät tottele, jota ne hengittävät katkonaisesti ja pyrskähdellen. Lehikoisen aforismia leimaa kineettisyys, mobilemaisuus. Pienet heilahdukset muuttavat tavan katsoa lausetta.”
Maaria Pääjärvi, Surskorpa-kirjablogi

L’aforisma in Finlandia, Tiina Lehikoinen. Aforistica mente. http://aforisticamente.com/2013/11/06/laforisma-in-finlandia-tiina-lehikoinen/

Advertisements